Martti Jämsän valokuvanäyttely NOSTALGIA 15.5.-30.6.2023

12.6.2023

Näyttelyn valokuvat olen valinnut valmistamistani valokuvakirjoista: ensimmäisestä ”Niin kauan kun riittää” (1982) aina viimeisimpään ”Helsinki, jota et ehkä ole huomannut” (2022). Työskentelen vanhoilla analogisilla kameroilla. Mitä yksinkertaisempi kamera sitä parempi. Säädän aukon ja ajan manuaalisesti, kuten myös etäisyyden. Ainoa asia, joka tarvitsee sähköä, on erillinen valotusmittari. Kehitän itse filmit. Vedostan valokuvat – seleenitoonatut hopeagelatiinivedokset – omassa pimiössäni. Lisäksi kehystän kuvat työhuoneellani. Käytän happovapaita pahveja, puukehyksiä ja museolasia. Pyrin siihen, että kuvani säilyisivät mahdollisimman pitkään.Ensisijaisesti pidän itseäni käsityöläisenä.

”Snap Shot” -kirjassa (2014) kirjoitan: ”Toivon tämän kirjan olevan kuin lapsen aarrelaatikko, joka sisältää vaivalla ja työllä hankittuja erikoisuuksia sekä sattumalta eteen osuneita löytöjä – tai kuin minulle niin rakas hyllyn perukoille unohtunut pölyinen perhoskokoelma.”

Toivon, että yllä oleva luonnehdinta sopii myös näyttelyn valokuviin. Ainakin kaikki näyttelyn valokuvat ovat mustavalkoisia.

Tätä pientä näyttelyä voi pitää myös retrospektiivinä. Ensimmäisen oman valokuvakameran sain rippilahjaksi 45 vuotta sitten. Tämän vuoden alussa sain ylimääräisen taiteilijaeläkkeen. Ehkä tästä syystä innostuin valitsemaan tähän näyttelyyn valokuvia koko urani ajalta.

Martti Jämsä
Valokuvataiteilija