Zeiss Biogon

Piirtokyky, avara kuvakulma, toiston kontrasti, pieni vääristymä, tasainen valonjako sekä riittävä valovoima ovat ilmakuvausobjektiivin keskeisiä hyveitä.

Tällaisten objektiivien suunnittelu ja valmistaminen on ollut yksi Zeissin keskeisistä toimialueista, josta legendaarinen Biogon on hyvä esimerkki. Näille ilmakuvaobjektiivin ominaisuuksille on käyttöä varsin monella muullakin valokuvauksen alueella.

V. 1934 Dr. Ludwig Bertele suunnitteli suorituskykyisen f:2,8/35 mm:n kinokoon laajakulmaobjektiivin f:1,5/50 mm Zeiss Sonnarin pohjalta. Uuden objektiivin tuotanto aloitettiin v. 1936 nimellä Biogon. V. 1953 Zeiss esitteli Dr. Hans Sauerin suunnitteleman sensaatiomaisen 90°:n Biogonin, f:4,5/21 mm pienkuvakameraan ja Compur 00 -keskussulkiminen f:4,5/38 mm keskikokoon. Objektiivien suorituskyky ylitti kaikki toiveet ja odotukset, lisäksi niiden valovoima oli vähintään aukon verran totuttua suurempi.


Hasselblad Supreme Wide Angle ja Super Wide

Victor Hasselblad pääsi ensimmäisten Zeissin ulopuolisten joukossa tutustumaan uuteen rullafilmi-Biogoniin. Vaikka objektiivia ei voinutkaan käyttää peilikamerassa, Hasselbladin päätös objektiivin sisällyttämisestä tehtaansa valikoimiin oli selvä.

Hasselbladin mustaobjektiivinen SWA (Supreme Wide Angle) esiteltiin Photokinassa 1954. "Den ser mera än människoögat!", todettiin hämmentyneissä ensiarvioissa. Filminsiirto ja sulkimen viritys olivat toisistaan vielä erillisiä, kameraa luonnehdittiinkin rullafilmikasettiin sovitetuksi palkkikameraobjektiiviksi. Laukaisupainike oli kameran etuseinän oikeassa alanurkassa ja kamerassa oli kaksoisvalotuksen esto. Kamera toimitettiin yleensä myöhempienkin mallien kaltaisella "megafoni"-etsimellä, joskus harvoin päältäpäin katsottavalla mallilla.

Kameran nimi lyheni vuosiksi 1956 ja 1957 muotoon Super Wide, samassa yhteydessä myös objektiivin rungon rakenne muuttui. SW-kameroista viimeiset toimitettiin tehtaalta ilmeisesti v. 1958. SW maksoi Yhdysvalloissa v. 1957 USD 489,50 ja etsin USD 49,50, Leica M3 Summicron f:2:lla USD 456,- ja Rolleiflex 2,8 E USD 332,-. Kamera saavutti hienoisesta ergonomian puutteestaan huolimatta kohtalaisen suosion sisä- ja ulkoarkkitehtuuri-, sekä teollisuuskuvauksen parissa. Kokonaisvalmistusmäärä oli n. 2 000 kpl.


SWC, Super Wide Camera

V. 1959 kamera sai uuden Compur-sulkimen ja objektiivi anodisoidun alumiinipinnan (C-malli). Filminsiirto ja sulkimen viritys oli jo integroitu ja laukaisinpainike siirtynyt nykyiseen paikkaansa kameran yläpinnan oikeaan reunaan. Objektiivin rakenteeseen tuli myös muutoksia Schottin lasitehtaan uusien eksoottisten lasilaatujen vuoksi.

V. 1966 kameraan tehtiin pienempiä mekaanisia muutoksia. Saman vuoden kesäkuun Gemini 9:n lennosta lähtien SWC:stä tuli yksi NASAn avaruuslentojen vakiokameroista (Gemini IX - XII, Apollo IX). Gemini 10:n lennolla Michael Collinsin SWC pääsi lipeämään avaruuteen. Ruotsalaislehdistö otsikoi: "Hasselbladkamera Sveriges första satellit", johon Victor Hasselblad vastasi: "Fästanordningen var inte av vår konstruktion". Hasselblad Data -avaruuskameraa (HDC) varten Zeiss kehitti puolessa vuodessa (!) f:5,6/60 mm:n Biogonin (kahdeksan linssiä viidessä ryhmässä). HDC oli ensi kertaa tositoimissa Apollo 11 -kuulennolla heinäkuussa 1969. Kolmestakymmenestä valmistetusta kamerasta 11 on edelleen kuussa, kuten yksi sinne vahingossa jäänyt 70 mm:n kasettikin valotettuine filmeineen. 60 mm:n Biogonia on käytetty myös MK 70 -kamerassa.

V. 1969 SWC:n objektiivi sai uudestaan mustan ulkopinnan ja etsimen takaosaan kumin erottamaan kuvaajan silmälasit ja etsimen takalinssi toisistaan. V. 1972 kromikulmaisen kameran rinnalle tuli mustakulmainen malli. V. 1973 objektiivi sai yhtenä ensimmäisistä Hasselblad-objektiiveista T*-monikerrospinnoitteen. SWC:n valmistusmäärä ylsi n. 14 000:n kameraan.

38 mm Biogonin 25-vuotisjuhlan kunniaksi valmistettiin punanahkainen SWC. SWC nostettavalla objektiivilaudalla jäi kokeiluasteelle.


SWC/M

SWC/M (modified) tuli tuotantoon v. 1980. Muutoksiin kuului mm. nostettu lisävarustekenkä, madallettu pikakiinnityslevy sekä filminsiirtokammen räikkämekanismi. Muutokset mahdollistivat polaroid-kasetin käytön. Tehdas valmisti jonkin aikaa vastaavaa muutossarjaa SWC-mallien päivittämiseksi Hasselblad-huolloissa. C-objektiivisen SCW:n valmistusmäärä jäi noin kahteen tuhanteen. V. 1982 kamera sai uuden Prontor-sulkimisen CF-objektiivin. Uusien lasilaatujen vuoksi linssirakenne koki jälleen pienempiä muutoksia, samalla poistui hieno mekaaninen syväterävyydenosoituslaite sekä vitkalaukaisija. CF-objektiiveissa säilyi käytännöllinen valoarvoasteikko, mutta aukko- ja aikarengas täytyi jo kytkeä erikseen yhteen. V. 1985 kamera sai uuden etsimen, joka näyttää selkeästi objektiivin etäisyysasetuksen, syväterävyysasteikon, suljinajan, himmenninaukon ja etsimen vesivaáan. Uutta etsintä voi käyttää vanhempienkin kameroiden kanssa, vaikka objektiiviasetukset ovatkin nähtävissä vain CF- ja CFi-objektiivien yhteydessä. SWC/M:n valmistusmäärä ylsi n. 6 000:n kameraan.

Yksi erikoismalli SWC/M:stä on MKW/E kiinteästi asennetulla filminsiirtomoottorilla, 25 hiusristiä valottavalla Reseau-levyllä sekä erikoiskasetilla. Joissakin kameroista on kirkkaankeltaiset nahat. Tilauksesta on ollut saatavana myös tavallista SWC/M-mallia kiinteällä filminsiirtomoottorilla tyyppinimellä SWCE.


903 SWC

V. 1989 esitellyssä mallissa on mm. vähennetty sisäisiä heijastuksia uudella pinnoitteella. Rungossa ei enää ole vesivaakaa ja hihnan kiinnityskorvat on siirretty virityskammen yläpuolelle. Joskus käytännöllinen sulkimen viritystilan ilmaiseva täplä poistui vuosimallista 1997 alkaen ja mustakulmainen SWC v. 2000.


905 SWC

V. 2001 Super Widekin sai lähes kaikkien muiden objektiivien kaltaisen CFi-rakenteen (improved). Uudistuksiin kuuluu mm. herkemmin liikkuva tarkennuskehrä, kestävämpi sulkimen Nivarox-jousi ja tarpeellinen synkronikaapelin lukko. Samalla objektiivin uudet vähemmän ympäristöä kuormittavat lyijyä ja arsenikkia sisältämättömät lasilaadut johtivat linssistön rakennemuutoksiin. Zeiss kertoo objektiivin suorituskyvyn pysyneen ennallaan, mutta käytettävyyden parantuneen. Biogonin nerokata rakennetta ei ole vuosien saatossa pystytty esim. kasvaneen laskentatehon, uusien materiaalien, tms. avullavuoksi parantamaan, tosin tällaisenakin sen piirtokyky ylittää edelleen kaikkien filmien toistokyvyn.

Hasselbladin valmistusnumeron ensimmäiset kaksi kirjainta ilmoittavat valmistusvuoden. Kirjaimet vastaavat numeroita yhdestä yhdeksään seuraavassa järjestyksessä: VHPICTURES. Kirjaimista viimeinen (S) vastaa nollaa. Uudemmissa malleissa kirjainten eteen on lisätty kaksi numeroa osoittamaan laitteen tyyppi, esim. "13" SWC:lle.

Edellä esitettyjen malli- ym. muutosten ajankohdissa on pieniä eroja lähteestä riippuen.


Lisävälineitä

V. 1956 markkinoille tullutta 16:n kuvan 4,5 cm * 6 cm -kasettia varten (16/A16) valmistettiin etsimeen vastaavia maskeja, jotka olivat saatavilla aina nykyisen etsimen markkinoille tuloon 1980-luvulla. Oma vastaava maskinsa oli myös superslide-kasetille 16S/A16S.

V. 1956 oli lyhyen aikaa saatavana mielenkiintoinen kasetin ja rungon väliin kiinnitettävä loittorengas.

Tähyslaseja on ollut saatavana v. 1957 alkaen, malli vaihtui uuteen v. 1992 ja v. 1997.

SWC:n vedenalaiskoteloa on valmistettu yhteensä neljänä eri mallina v. 1966 alkaen.


Biogon muissa kameroissa

Kolmikymmenluvulta alkaen Contax-mittaetsinkameroihin valmistettiin Biogon f:2,8/ 35 mm -objektiivia, joka koostui kuudesta linssistä neljässä ryhmässä. Contax-malliston laajakulmaisin objektiivi oli ehkä hieman yllättäen 28 mm:n Tessar, kuitenkin etäisyysmittariin kytkemättömänä ja vain valovoimalla f:8. Mittaetsinkameroiden objektiivien pinnoitus alkoi v. 1943, muissa sovelluksissa Dr. Smakulan kehittämää pinnoitusta käytettiin Zeissilla jo vuodesta 1935. V. 1953 esiteltyä Contax-bajonettista Biogon f:4,5/21 mm -objektiivia on myös joskus sovitettu mittaetsin-Leicoihin ja -Nikoneihin. Objektiivia oli saatavana myös Contarex-bajonetilla.

Automaattitarkenteisten Contax G1- (alk. 1994) ja G2-kinomittaetsinkameroiden valikoimiin kuuluvat Biogon f:2,8/21 mm sekä f:2,8/28 mm. Ensimmäisessä yhdeksän linssiä seitsemässä ryhmässä, jäljemmässä seitsemän viidessä.

Alpan Biogon on Hasselbladia vastaava f:4,5/38 mm, mutta irrotettavissa kamerarungosta. Lähin tarkennusetäisyys on 5 cm Hasselbladia suurempi (35 cm) ja pienin himmenninaukko pykälää pienempi (f:32).


SWC 905, "Öko-Biogon" tarkemmin

Ajattoman ja ergonomisen kameran käyttösovellukset eivät ole juuri vuosien varrella muuttuneet. Yleisimpiä käyttötarkoituksia ovat arkkitehtuuri-, ilma-, kopiointi-, maisema-, reportaashi-, teollisuus-, vedenalais-, ym. kuvaus, missä laajakulmakameran tulee olla erittäin helposti käsiteltävissä. Lähin tarkennusetäisyys on 0,3 m. Terävyysalue ulottuu aukolla f:4,5 3 m:stä ja aukolla f:22 0,65 m:stä äärettömään. Lähimmillään kuva-alalle mahtuu 266 mm suuntaansa, jolloin suurennussuhde on 1:4,7. Linssistö koostuu kahdeksasta elementistä viidessä ryhmässä. Linsseistä takimmainen on vain 18,8 mm:n päässä filmitasosta.

Kameran tähtäys voidaan suorittaa lisävarustekenkään kiinnitettävän etsimen lisäksi kasetin kiinnikkeisiin lukittuvan tähyslasin ja sopivan etsimen avulla. Etsimeksi käy esim. kuilu- jos tyytyy ylösalaiseen kuvaan. RMfx-etsin näyttää kuvan 3,3-kertaisena suurennoksena oikeinpäin. Tähyslasin ja etsimen kanssa lisävarustekengän etsin voi olla hieman tiellä. Etsin on helppo irrottaa, valitettavasti se kuitenkin sisältää kameran ainoan vesivaáan. Valotus on mahdollista mitata tähyslasilta (TTL) mittaprisman avulla. Muutoin erittäin hyvän etsimen etsinkuvan alareunaa peittää objektiivi. Kamera ei tarvitse paristoa, hiljaisen Prontor-keskussulkimen suljinajat ovat 1/500 s - 1 s ja B.

SWC:ssä ei ole shiftiä, objektiivin siirtomahdollisuutta. Hasselbladin CFi-objektiiveista (pl. kalansilmä) avarimman kuvakulman ylöspäin Hasselbladin pienoispalkkikamera Flexbodyn kanssa antaa kaiketi CFi Distagon f:4/50 mm -retrofokusobjektiivi. Tämä Distagon sallii lähes kaiken mahdollisen Flexbodyn 15 mm:n siirtovaran käytön ilman suodatinta ja vastavalosuojaa. Silloin vaakatasosta ylöspäin aukeaa n. 39°:n kuvakulma, SWC:llä vastaava kulma jää n. 36°:een. Toisaalta Distagonin vaakakuvakulma on reilusti SWC:tä pienempi (58° vs. 72°) ja jalustankin käyttö on välttämätöntä. Usein neliöformaattista rajataan n. 6 cm * 4,5 cm:n ala, jolloin SWC:nkin voi nähdä sisältävän n. 7 mm shiftiä.

905 SWC on hyvin kompakti, kasetin ja etsimen kanssa se painaa vain 1 340 g ja on mitoiltaan 112 mm (b) * 148 mm (h) * 145 mm (l). Kuvaportin todellinen koko on n. 55 mm * 55 mm = n. 3 000 mm2. 905 SWC sopii yhteen ainakin periaatteessa mm. Leaf Contare, Leaf Contare XY, Phase One ja Power Phase -digitaaliperien kanssa. Käytön mielekkyys on kuitenkin kyseenalaista pienten kennojen rajoittaessa kuvakulmaa. Kameran pohjassa on sekä iso että pieni jalustakierre. Objektiivin kuvakulma diagonaalin suunnassa on 91°, vaáassa ja pystyssä 72°.

905 SWC maksaa etsimen ja vastavalosuojan kanssa 6002,40 euroa, tähyslasi 268,40 euroa, RMfx-etsin 207,40 euroa ja A12-kasetti 730,80 euroa. Myös erikseen saatavilla oleva 780,80 euron hintainen SWC-etsin saattaa kiinnostaa vanhempienkin mallien omistajia. 905 SWC:tä, kuten muitakin Hasselbladeja tuo maahan ja myy Olympus Finland Oy (ent. Finlandiakuva Oy).


Mamiya 7 II ja f:4,5/43 mm, "Volks-Biogon"

Mamiya 7 II on sähköinen mittaetsinkamerajärjestelmä 120- ja 220-koon filmeille. Filmityypinvalinta tapahtuu kätevästi kiertämällä filmin paininlevyä 180°. Järjestelmään kuuluu f:4,5/43 mm, f:4,5/50 mm, f:4/65 mm, f:4/80 mm, f:4,5/150 mm ja f:8/210 mm -objektiivit, kaksi objektiivikohtaista laajakulmaetsintä, kaksi tele-etsintä, lähikuvauslaite, kinofilmiadapteri, ym. tarvikkeita. Etsinkuvaan heijastetaan automaattisesti objektiivinmukainen helokehä, automaattista on myös parallaksinkorjaus. Ladatun kameran objektiivinvaihdon mahdollistava filminsuojaverho on käsikäyttöinen. Kamerassa on laajakulmaobjektiivilla voimakkaasti keskustaa painottava valotusmittari, jonka mittakenno on sijoitettu mittaetsimen kaksoiskuvan ikkunaan. Sähköisen keskussulkimen ajat ovat 1/500 s - 4 s sekä B. Suljinaikakiekosta valitaan myös aukon esivalinta-automaatti sekä kätevä valotuksen lukitus.

Mamiyan kovasti f:4,5/75 mm:n Biogonia muistuttavan "Ultra-Wide" f:4,5/43 mm -laajakulmaobjektiivin kuvakulma on jokseenkin Hasselbladin Biogonia vastaava. Objektiivi koostuu 10:stä linssistä kuudessa ryhmässä, himmenninaukoista pienin on f:22. Lähin tarkennusetäisyys on vaatimaton 1 m, jolloin kuva-alaksi muodostuu 1 145 mm * 1 421 mm:n alue. Suuri lähitarkennusetäisyys ja objektiivien vaatimaton valovoima vaivaa koko järjestelmää, esim. f:8/210 mm -objektiivin lähitarkennusetäisyys on peräti 7 m. F:4,5/43 mm:n objektiivin mukana toimitetaan vesivaáalla varustettu objektiivikohtainen etsin FV701. Etsimen diopterikorjaus on miellyttävä käyttää, vaikka säätö liikkuukin kameraa käsiteltäessä tahattomasti. Etsimessä sekä mittaetsimessä on selkeä lämmin värivirhe. Kuuśseiskan ollessa kyseessä, olisi näppärää jos objektiivikohtaisessa etsimessä olisi vesivaaka myös pystykuvia varten. Kameran rakenteesta johtuen kuvaa ei voi tarkastella tähyslasilta eikä käyttää vaihtokasetteja tai digitaaliperiä. Objektiivin kuvakulma diagonaalin suuntaan on 92°, vaáassa 77° ja pystyssä 66°.

Kamera painaa laajakulmaobjektiivillaan 1415 g, mitat ovat n. 166 mm (b) * 165 mm (h) * 150 mm (l). Kuvaportin todellinen koko on n. 56 mm * 69 mm = n. 3 900 mm2.

Mamiya 7 II rungon hinta on 2 141,- euroa ja f:4,5/43 mm -objektiivin 2 834,- euroa. Mamiyaa tuo maahan ja myy Eiri Oy.


Lopuksi

Lyhyen koekuvauksen perusteella näiden kahden eri biogon-rakenteisen objektiivin toisto ei millään etäisyydellä tai aukolla poikkea olennaisesti toisestaan. Koekuvat kuvattiin jalustalta Kodak E 100 G -diafilmille ja niitä vertailtiin valopöydällä 15 kertaa suurentavalla luupilla. Piirtokyvyn erojen arviointiin olisi pitänyt olla merkittävästi suurempi suurennos ja erottelukykyisempi filmi. Objektiivien poikkeuksellisen piirtokyvyn vuoksi kannattaa näillä käsivarakuvaukseen ergonomiansa puolesta erinomaisesti sopivilla kameroilla kuvata jalustalta aina kun se on mahdollista.

Molemmat objektiivit ja kamerat ovat hienoja välineitä. Hasselblad selvästi viimeistellympi ja jykevämmän oloinen, Mamiya taas sähköisyydessään ja kytketyllä etäisyysmittarilla varustettuna ehkä näppärämpi. Valinnan ratkaissee kunkin aiemman kaluston yhteensopivuus.


HASSELBLAD 905 SWC

KIITÄMME

  • lähitarkennusetäisyyttä
  • ergonomiaa
  • saumatonta liittymistä Hbl-järjestelmään
  • kokoa ja painoa
  • etsintä
  • tähyslasia ja RMfx-etsintä
  • toimintavarmuutta
  • mekaanista paristosta riippumatonta rakennetta
  • objektiivia
  • viimeistelyä
  • objektiivin LW-asteikkoa

MOITIMME

  • TTL-salamamittauksen puutetta
  • itselaukaisijan puutetta
  • rungon vesivaáan puutetta


MAMIYA 7 II JA f:4,5/43 MM

KIITÄMME

  • hintaa
  • järjestelmän monipuolisuutta
  • objektiivia
  • huomiotaherättämätöntä ulkoasua
  • etsimen diopterikorjausta
  • valotusmittaria
  • itselaukaisijaa
  • sulkimen toiminta-aluetta
  • 120- ja 220-filmin vaihdettavuutta
  • laukaisijaa
  • negatiivipinta-alaa

MOITIMME

  • lähitarkennusetäisyyttä
  • paristoriippuvuutta
  • TTL-salamamittauksen puutetta
  • objektiivitulpan ja vastavalosuojan yhteensopimattomuutta
  • etsimien värivirhettä
  • objektiivikohtaisen etsimen pystykuvan vesivaáan puutetta
  • tarkennusotteen saamista pienikokoisen objektiivin jäädessä rungon varjoon


Kirjallisuutta

Hasselblad, En bok tillägnad V. Hasselblad, Evald Karlsten 1981

Hasselblad Forum issue 69, From SWA to SWC/M, O. Tommelstadt 

Hasselblad System Compendium, Richard Nordin 1998

The Hasselblad Manual, Ernst Wildi 1999

Zeiss Ikon Contaxphotographie, Zeiss Ikon, Dresden 1938


KUVATEKSTIT

(Kuvat liitetään myöhemmin)

  1. Hasselblad 905 SWC:n vakiovarusteisiin kuuluu mm. vastavalosuoja ja etsin.
  2. Tarkimmin SWC:n kuvan rajaa ja tarkentaa tähyslasilla ja RMfx-etsimellä. Kuva sommitellaan sulkimen asennolla "B".
  3. Mamiya 7 II ja N 4,5/43 L. Kantohihnan kiinnityskorvia Mamiyassa on kolme, kaksi vasemmalla sivulla ja yksi oikealla.
  4. Mamiyan objektiivin tuntee ulkomuodostaan biogon-rakenteiseksi. Objektiivi on hyvin pienikokoinen.
  5. Hasselbladin etsin on monin kohdin miellyttävämpi käyttää, huono ei toki ole Mamiyankaan etsin.


  1. Eduskuntatalo edustan jalkakäytävältä, f:8. 15-kertaisella luupilla erottaa pääoven A4-arkin viestin muodon. Huomaa kuvan kontrasti keskitalven räntäsateessa. (SWC)
  2. Mamiyan etsimen kupla on vaikeampi keskittää, f:8. Mamiyan kuvakulma vaáassa on hieman Biogonia suurempi, pystyssä pienempi.
  3. Pakilan Hyvän Paimenen kirkko. SWC f:8.
  4. Pakilan kirkkoa Mamiyalla, f:8.
  5. Hasselblad tarkennettuna tähyslasilta lähimmilleen, f:22. Vampirelentäjän happimaski.
  6. Mamiyan lähitarkennusetäisyys 1 m on suuri, f:22. Vampirelentäjä koneineen ja heittoistuimineen. Suomen Ilmailumuseo, Vantaa.
  7. Keuda-talo, Kerava. SWC f:8.
  8. Keuda-taloa Mamiyalla, f:8.
  9. Yksi Blue One -lentoyhtiön Avron neljästä moottorista aamuhämärässä, f:4,5 ja Kodak EPL 400. (SWC)
  10. Kameroista molemmat sopivat hyvin vallitsevan valon ja salaman yhdistämiseen, Finnairin DC-9-51. f:4,5 ja Kodak EPL 400. (SWC)

© 2014 Kerkko Kehrävuo/Angulex & Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys