Panoraaamaa

Panoraamakamerassa objektiivi kiertyy valottaen kiertoliikkeen kanssa samankeskeistä kaarevaa filmiä. Objektiivin kiertymä voi ainakin periaatteessa olla jopa useita kierroksia, yleensä kuitenkin satakunta astetta.

Samaan kastiin varsinaisten panoraamakameroiden kanssa voitaneen laskea myös kiinteällä suuren piirtoympyrän laajakulmaobjektiivilla varustetut panoraamakuvan negatiivialan  ja sivusuhteen kaltaisia negatiiveja valottavat kamerat.

Ensimmäisten tunnetumpien panoraamakameroiden joukossa oli itävaltalaisen Joseph Puchbergerin v. 1843 patentoima 150:n asteen kuvakulman kattava kone. Kameran pyörähtävä 200 mm:n objektiivi valotti puolisen metriä pitkiä dagerrotyyppilevyjä. V. 1858 britti Thomas Sutton konstruoi oman 120:n asteen koneensa käyttäen vesitäytteistä linssielementtiä ja kaarevaa levyä. V. 1906 George Lawrence tallensi San Franciscon maanjäristyksen valmistamallaan panoraamakoneella. Lawrencen seitsemästä tuotantomalleista suurin valotti huikeita 26" * 96" negatiiveja. Pienoiskameran isänä tunnetuksi tullut Oscar Barnackkin rakensi v. 1930 panoraamakameran prototyypin, kamera ei koskaan päässyt tuotantoon. Pienimpien panoraamakameroiden joukossa on ilman muuta 10 mm * 46 mm:n negatiiveja 16 mm:n filmille 120 asteen alalta valottava japanilainen Viscawide vuodelta 1961.

Panoraamakameroita on käytetty mm. sotilassovelluksissa, ryhmä- ja maisemakuvissa ja valokuvataiteessa. Painotuotteissa panoraamakuvia näkyy vähänlaisesti, syytä saanee hakea yhtäläisesti sekä kuvaajista että taittajista. 35 mm:n panoraamanegatiiveja voi vedostaa rullafilmikoon suurennuskoneilla ja -positiiveja projisioida rullafilmiheittimillä. Rullafilmipanoraamat ovat harrastajille kinokokoisia vaikeammin hyödynnettävissä sopivien välineiden ollessa harvinaisina ja kalliina useimpien ulottumattomissa.


Rakenteesta

Panoraamakameran rakenne on yksinkertainen jousen tai sähkömoottorin voimin pyörähtävän objektiivirummun toimiessa samalla sulkimena. Suljinaikaa voidaan varioida objektiivirummun takapuolisen raon leveyttä tai rummun kulmanopeutta muuttamalla. Lyhyimmillä ajoilla voi panoraamakameroilla kuvata käsivaraltakin, onhan kunkin filminkohdan saama valotus suljinajan mukainen pitkän kuva-alan tovin kestävästä valotuksesta huolimatta. Panoraamakameran kanssa ei voi käyttää salamavaloa, vrt. verhosulkimen synkroniaikaa lyhyemmät ajat.

Objektiivirumpuun ei ole aivan helppoa, eikä esim. maisemakuvaajalle tarpeellistakaan, yhdistää säädettävää tarkennusta. Tällaisiakin kameroita toki on. Yleisempää on hallita terävyysaluetta himmentämällä tai lähilinssein. Joskus myös filmitasoa loitonnetaan objektiivista. Loitonnusta voi helposti ainakin kokeilla esim. liimaamalla yhden tai useammankin kohokirjoittimen liimanauhan filmitilaan filmin ja kameran väliin.


Kuvavirheitä vai ominaisuuksia

Liikkuvaa kohdetta kuvattaessa kohteen pituus filmillä kasvaa liikesuunnan ollessa rummun pyörähdyssuunnan kanssa myötäinen ja lyhenee vastakkaisessa suunnassa objektiivin "skannatessa" kuva-alaa. Tilannetta voisi taas verrata verhosulkimeen, ja sen lyhyimpien aikojen käyttämiseen verhon liikkeen kanssa yhdensuuntaisen tai vastakkaisen liikkeen tallentamisessa. Verhokin valottaa silloin kuva-alaa liikkuvalla kapealla raolla, vaikkakin tasossa.

Panoraamakuvissa perspektiivi muuttuu jatkuvasti objektiivin kiertyessä. Siksi kuvapinnan keskikohdan ylä- ja alaosien tangentin suuntaiset viivat kaareutuvat kuvassa toisiaan kohden kuva-alan laitoja lähestyttäessä, syntyy ns. sikarivääristymä. Vääristymien hallitsemiseksi kaarella valotettua kuvaa pitäisi myös tarkastella valotushetken mukaisella kaarella. Asiaa auttaa myös kuvattavan kohteen ryhmittäminen kaareksi objektiivin ympärille, jos mahdollista. Horisonttikin kaareutuu kallistettaessa kameraa ylös- tai alaspäin. Kameraa ylöspäin kallistettaessa syntyvälle koveralle horisontille ei kai ole käyttöä edes tehokeinona, hillitysti käytetylle kuperalle kyllä.


Konekirjoa

Pyörähtäväobjektiivisia panoraamakameroita on mm. Horizon, Noblex ja Widelux. Kiinteäobjektiivisia kinokoossa vain Hasselblad XPan, rullakoossa mm. Fuji ja Linhof. Seuraavassa lähempi katsaus kolmeen hienoon panoraamakameraan, XPaniin, Noblexiin ja Wideluxiin.

Hasselblad Xpan II
Vaikka Xpanin objektiivi ei pyörähdäkään, kuvaformaatti on kuitenkin mahtava 24 mm * 65 mm ja kuvakulma 30 mm:n objektiivilla n. 94°. Kameralla voi valottaa samalle filmille mielivaltaiseen järjestykseen sekä panoraamalevyisiä että tavallisia 24 mm * 36 mm -kinokuvia. Panoraamakuvia mahtuu täysipitkälle 36:n kuvan kasetille 20 kpl. Innovatiivinen XPan on syntynyt Hasselbladin ja Fujin yhteistyönä.

Kymmenelementtisen f:5,6/30 mm:n -objektiivin valovoima on yleisesti ottaen hieman vaatimaton, tuskin huomioiden yli 70 mm:n piirtoympyrä ja 97°:n kuvakulma. Käytännössä kuitenkin objektiivin valovoima yhdessä 1,5 LW:n valohäviön tuottavan keskisuotimen kanssa pakottaa herkästi jalustan käyttöön. Aukolla f:22 syväterävyysalue ulottuu 0,7 m:stä äärettömään. Kameran mukana toimitetaan f:4/45 mm:n objektiivi, kolmantena vaihto-objektiivina tarjotaan f:4/90 mm:n teleä. Kaksi lyhytpolttovälisintä objektiivia tarkentuu 0,7 m:iin, tele yhteen metriin.

Mittaetsimen helokehä vaihtuu automaattisesti objektiivin ja formaatin mukaan, 30 mm:n objektiivi vaatii oman salamakenkään kiinnittyvän etsimensä. Parallaksinkorjaus on automaattinen. Hyvin miellyttävästi toimivan pystysuuntaan liikkuvan metalliverhosulkimen ajat ovat 1/1000 - 8 s sekä B. Salamasynkroniajoista lyhin on 1/125 s, valinnan mukaan joko sulkeutuvan tai avautuvan verhon mukaan. Valotus tapahtuu myös automaattisesti aukkoprioriteettina 1/12 LW:n askelin. Näppäränä toimintona kamera haarukoi valotusta automaattisesti.

Filmilaskuri, filminherkkyys, ym. tiedot esitetään kahdessa nestekidenäytössä. Kameran kaikki toiminnot ovat sähköisiä, edes filmiä ei saa kelattua paristotta. Järkevänä varotoimena takakannen vahinkoavautumisen tai paristojen loppumisen varalta filmi kelataan ennen ensimmäisen ruudun valotusta ottopuolalle, mistä siirretään valotetut otokset yksi kerrallaan kasetin suojiin.

Pyörähtäväobjektiivisista panoraamakameroista poiketen XPanin 30 mm:n objektiivin suurta piirtoympyrää ja kohtalaista kuvakulmaa voi käyttää hyväksi perspektiivinkorjausobjektiivin tapaan pitämällä esim. korkeita rakennuksia kuvattaessa kamera pystysuorassa ja rajaamalla filmistä myöhemmin turha etuala pois. Näin saadaan 24 mm * 36 mm:n kuvakoolle objektiivin näennäistä siirtovaraa liki 15 mm ylöspäin aukeavan kuvakulman ollessa 47°. Tällöin tietysti kinofilmin kapeudesta johtuva kuvan pieni vaakakulma saa pohtimaan hienon objektiivin käyttömahdollisuuksia leveämmällä rullafilmillä ja ajatus päätyykin Hasselblad 905 SWC -kameraan ja koko piirtoympyrän hyväksikäyttävään nerokkaaseen neliöformaattiin. Josko siitä Biogonista saisi puristettua polttoväliä vielä vähän lyhyemmäksi?

XPanin mitat laajakulmaobjektiivilla, -etsimellä ja vastavalosuojalla ovat n. 115 mm (l) * 166 (b) * 133 mm (h) ja paino 1 180 g.

XPan II kameran hinta normaaliobjektiivilla on 2794,- euroa ja f:5,6/30 mm:n objektiivin hinta on 3233,- euroa. XPan-kameroita tuo maahan ja myy Olympus Finland Oy (ent. Finlandiakuva Oy).

KIITÄMME

  • automaattista valotuksen haarukointia
  • itselaukaisijaa
  • lähitarkennusetäisyyttä
  • mekaanista rakennetta
  • mittaetsintä
  • monipuolista järjestelmää
  • objektiivikohtaista etsintä pl. kylmä värivirhe
  • objektiivin toistoa
  • salaman käyttömahdollisuutta
  • sulkimen laajaa toiminta-aluetta
  • valotusmittaria
  • vastavalosuojaa

MOITIMME

  • paristoriippuvuutta
  • salaman kiinnitysmahdollisuuksien rajallisuutta objektiivikohtaisen etsimen kanssa
  • salaman TTL-mittauksen puutetta
  • vesivaa'an puutetta pystykuvissa
  • 30 mm:n objektiivin niukahkoa valovoimaa

Noblex 135 U
Kino- ja rullafilmikokoisia Noblex-panoraamakameroita valmistaa Kamera Werk Dresden GmbH. Noblexin kuvakulma on ihmisen näköaluetta vastaava 136° ja kuva-ala 24 mm * 66 mm. Objektiivi on Docterin (ent. Zeiss Jena) valmistama kolmiryhmäinen ja nelilinssinen Noblar T f:4,5/29 mm. Himmenninaukoista pienin on f:16. Aukko valitaan hieman epäergonomisesti rakenteen ehdoilla objektiivirummun etupinnan säätöpyörällä. Suljinajat ovat 1/500 s - 1 s ja vastaavat rummun pyörähdysajat 0,25 s - 128 s. Rumpu pyörii päältä katsoen vastapäivään. Käyttökelpoinen monivalotus valitaan helposti sähköisellä kytkimellä.

Tasavirtamoottorin pyörittämä objektiivirumpu kiihdyttää nopeuttaan ensimmäisen n. 180° ja valottaa vajaan toisen. Ratkaisun etuna on hyvin vakaa rummun nopeus ilman lähtö- tai loppukiihdytyksen tärähdystä, haittana varsinkin pisimmillä ajoilla vaikeasti ennakoitava laukaisuviive. Filminsiirto tapahtuu suurikokoisesta ja herkästä pyörästä, takaisinkelaus kammella. Filmin latausta helpottaa yhden filminohjainrullan sijoittaminen takakanteen. Kuvalaskuri ei nollaannu automaattisesti. Kameran rakenne on tehnyt kamerasta syvän, jolloin erityisesti oikean käden Noblexiin vielä harjaantumattomat sormenpäät pyrkivät alati oikean kuvasivun täytteeksi.

Lisävarustekenkään kiinnitettävällä sekä kohdistuvaa että heijastuvaa valoa mittaavalla hienolla Panolux 135 -valotusmodulilla kamera valottaa automaattisesti valitun himmenninaukon mukaan jopa korjaten laajalla kuva-alalla mahdollisesti olevia valoisuuseroja muuttaen rummun kulmanopeutta eroja vastaavasti! Himmentimen säätöpyörällä voidaan myös siirtää objektiivia 4 mm ylöspäin. Etsinkuvan alapuolella näkyy vesivaaka.

Noblexin lisävarusteena saatavat suodattimet ja lähilinssit kiinnittyvät objektiiviin helposti magneetilla ja ne saadaan pujotetuksi paikalleen objektiivin etupuolen raosta pinsetein.

Noblexin mitat ovat 165 mm (l) * 65 mm (b) * 130 mm (h) ja paino  790 g.

Noblexia tuo maahan ja myy Fototekniset Oy. 135 U -kameran hinta on 2184,- euroa ja valotusmodulin 786,- euroa. 

KIITÄMME

  • etsintä
  • filmin latauksen helppoutta
  • harmonista ja yksinkertaista kokonaisuutta
  • hienoa automaattivalotusta
  • kuvakulmaa
  • monivalotuksen helppoutta
  • objektiivin shiftiä
  • objektiivin toistoa
  • takakannen perinteistä syväterävyystaulukkoa
  • valotusaikoja

MOITIMME

  • kuvalaskurin manuaalista nollausta
  • laukaisuviivettä
  • paristoriippuvuutta
  • sormet herkästi mukaan kuvaan tuovaa muotoilua 

Widelux
Japanilainen Panon Camera Shoko Co. Ltd on valmistanut Widelux-panoraamakameroita kino- ja rullafilmille vuodesta 1948. 35 mm:n F8-kameran kuvakulma on 140° ja kuvakoko 24 mm * 59 mm. Kiinteätarkenteinen maametalliobjektiivi Lux f:2,8/26 mm himmenee aukolle f:11 saakka, ei valitettavasti enempää. Himmenninaukot valitaan miellyttävästi kameran yläpinnalta rummun akselin jatkeelle sijoitetulla valitsijalla. Sulkimen ajat ovat 1/15 s, 1/125 s ja 1/250 s, aikaa muutetaan Noblexin tapaan rummun kulmanopeutta muuttamalla. Rumpu pyörii päältä katsoen myötäpäivään.

Sulkimen ja himmentimen rajallisista säädettävyydestä johtuen kameran toiminta-alue ilman harmaasuotimia tms. on niukahko, vaikka useimmiten filminherkkyyden olosuhteisiin sovittamalla täysin riittävä LW 7 - LW 15.  Terävyysalue ulottuu äärettömään vasta aukolla f:11. Ratkaisu on varmaankin kätevä, kun sen kanssa oppii elämään. Objektiivin toisto on hyvä, vaikka ei aivan ylläkään Noblexin terävyyteen eikä kontrastiin.

Kameran vesivaaka ei näy epäkeskeisen etsimen etsinkuvassa, jolloin käsivarakuvaus on vaikeaa tai joskus jopa mahdotonta. Moninkertainen saman ruudun valotus ei ole mahdollista. Lankalaukaisin vaatii oman laukaisijaan kiinnitettävän sovitinkappaleen. Filminsiirto suoritetaan herkällä pyörällä kuten filmin kelaus takaisin kasettiinkin. Filminlatausta varmistamaan filmitilaan on kiinnitetty asiaa helpottavia ohjetarroja. Sovitteella kiinnittyvissä suodattimissa on paikalleenpanoa auttamassa kiinteä varsi. Widelux valmistaa kameran kuvakoolle sopivia edullisia ja näppäriä 70 mm * 70 mm pahvimaskeja projisiointia varten.

Wideluxia tuo maahan ja myy Salamaselänne Oy, josta myös tarkemmat saatavuus- ja hintatiedot.

Kameran mitat ovat n. 160 mm (l) * 85 mm (h) * 60 mm (b) ja paino 900 g. 

KIITÄMME

  • automaattista kuvalaskuria
  • kompaktia kokoa
  • kuvakulmaa
  • paristoriippumattomuutta
  • valovoimaista objektiivia
  • vankkaa ja hienoa mekaanista rakennetta

MOITIMME

  • lankalaukaisijan adapterin tarvetta
  • rajallista himmentimen toiminta-aluetta
  • syväterävyysasteikon puutetta
  • valotusaikojen niukkaa määrää
  • vesivaa'an puutetta etsinkuvassa


KUVATEKSTEJÄ

(kuvat liitetään myöhemmin)

  1. Noblex on isokokoinen kamera.
  2. Noblexin takakannessa on saksalaistapaan syväterävyysasteikko.
  3. Noblexin hallintaelimet.
  4. Noblexin lisävarustekengässä on vesivaaka ja kontaktit valotusmodulille.
  5. Widelux ei ole kooltaan juuri kokoontaitettua 6 cm * 9 cm -paljekameraa suurempi.
  6. Wideluxin takakansi irroitetaan kokonaan filmin vaihtoa varten.
  7. Wideluxin himmenintä hallitaan ergonomisesti rungon päältä.
  8. Wideluxin kuvamaskit sulkeutuvat tarraliiman voimin. Suodattimissa on kätevä varsi.
  9. XPanin 45 mm:n normaaliobjektiivi on likimain 30 mm:n laajakulman kokoinen.
  10. XPanin takakannessa on nestekidenäyttö. Etsimen oikealla puolella oleva valitsija vaihtaa kuvaportin maskin ja etsinkuvan rajauksen valitun kuvakoon mukaan.
  11. Xpanin hallintalaitteet. Kuvalaskurilla on nestekidenäyttö.
  12. 30 mm:n etsin on kolhon puoleinen, mutta käytössä hyvä.


  1. Ylen Iso Paja Pasilassa. Kuvasta rajattu etu-ala pois. (XPan)
  2. Helsingin rautatieasema. (XPan)
  3. XPania on käytetty joskus liikkuvan kaluston kuvaamiseen.


  1. Panoramakamera ei sovi dokumentoivaan arkkitehtuurikuvaukseen. (Noblex)
  2. Pienikin shifti helpottaa rakennusten kuvausta ja maisemissa auttaa sijoittamaan horisontin pois kuvan keskeltä. (Noblex)
  3. Noblexin monivalotus on hyvin helppokäyttöinen. (1/500 s f:16)
  4. Rummun vastaliike...
  5. ja rummun myötäliike. Vaikuitus korostuu suljinaikaa pidentämällä. (Noblex 1/500 s f:5,6)


  1. Maltillisella sommittelulla panoraamakuva voi näyttää varsin luonnolliselta. Valtion Prisma Katajanokan murtajasatamassa. (Widelux)
  2. Ilman shiftiä kuva-alan puolittavaa horisonttilinjaa on vaikea välttää. Sörnäisten kalasatama. (Widelux)
  3. Olympia-satama. (Widelux)
  4. Vanhankaupungin putous.

© 2014 Kerkko Kehrävuo/Angulex & Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys