Ensimmäinen moottorikamera – Robot

Vuonna 1934 markkinoille tuli ensimmäinen 35mm valokuvauskamera, jossa filmi siirtyi moottorilla.

Robotissa on jousiveto, joka siirsi filmiä mainoksen mukaan 6 kuvaa sekunnissa. Filmi ei tosin siirtynyt yhteen menoon, vaan laukaisinta piti aina painaa, ja siksi nopeus jäi käytännössä neljän kuvan vauhtiin sekunnissa. Kamera on Heinz Kilfitt’n suunnittelema: suljin on omintakeinen teräksinen sektorisuljin, kuvakoko on 24x24mm ja objektiivit vaihdettavia. Kamera on pieni, mutta varsin painava, sillä sen runko on tehty teräksestä ja voiman antava jousikotelo vielä lisää painoa. Filmi oli ladattava Robotin omiin kasetteihin, ne aukesivat kuvatessa, jolloin nopeus saatiin mahdollisimman suureksi, eikä filmi ei naarmuuntunut.

Vaihto-objektiiveja kameraan sai ensin neljä kappaletta: Primotar 3,5/3 cm, Tessar 2,8/3 cm, Tessar 3,5/3 cm ja Tele-Xenar 5,5/5 cm. Robotia mainostettiin vuoden 1934 kevätmessuilla vuoden 1944 kamerana. ”Se on kymmenen vuotta aikaansa edellä!”

Uusi malli tuli tuotantoon jo 1937, ja siinä on erona erilainen etsin, salamasynkronointi ja hieman korkeampi jousen viritysnuppi. Siihen sai myös uusia objektiiveja: Sonnar ja Tele-Xenar 7,5 cm ja Biotar 2/4 cm.


Luftwaffen Robotit

Sodan aikana Robotilla meni lujaa: Luftwaffe tilasi Robotin melkein jokaiseen koneeseen. Pommittajien oli todistettava kuvalla osumien onnistuminen. Kamera tuli pakolliseksi sen jälkeen, kun saksalainen pommikoneen miehistö oli jo saanut kunniamerkit onnistuneesta englantilaisen laivan upottamisesta. Samaan aikaan jaettiin Englannissa laivan onnistuneesti kotisatamaan tuoneelle miehistölle englantilaiset prenikat ja muistettiin ilmoittaa asiasta Saksaan suunnatussa lähetyksessä. Göbbels sai raivarin ja 75000 Robotia toimitettiin pommikoneisiin. Luftwaffe-Robotit erottaa siviilikameroista niiden kahta kertaa korkeammasta jousipesästä. Kannattaa olla tarkkana, näitä on väärennettykin.

Sodan jälkeen Robot jatkoi tuotantoaan malleilla Robot IIa, Junior ja Star, jotka ovat mallin II hieman muunneltuja versioita. Myös uusia paranneltuja objektiiveja tuli. Kaikissa Roboteissa on tyyppi merkitty näkyvästi.


Uusi mallisarja

1953 esiteltiin uudet Royal mallit 24 ja 36. Royal 24 kuvaa 24x24 ruutuja ja 36 taas 24x36 mm kuvia. Uutuutena molemmissa oli mittaetsin ja objektiivin bajonettikiinnitys ja standardikasetti. Vasta kun ottaa Robot Royalin käteensä, tajuaa miten paljon metallista valmistettu kamera todella voi painaa. Royalit ovat hienoja kameroita ja niihin tehtiin oma 15 objektiivin sarja.

Sodan jälkeen Robot alkoi valmistaa erilaisia tekniseen kuvaukseen käytettäviä sähkömoottorikameroita. Poliisi käytti Robot Traffipak yhdistelmää nopeusvalvonnassa. Kamera kuikuili Amazonin ikkunasta ja kuvasi edellä kulkevan auton rekisterinumeron ja poliisiauton nopeusmittarin samaan ruutuun. Ja eikun sakottamaan! Puhelin- ja sähkölaitokset taas kuvasivat mittarilukemat ja lukemakuvien avulla laskettiin kulutus. Pankeissa oli turvakameroina panssarilaatikossa Roboteja, joilla ryöstäjistä saatiin muistokuvia oikeussalissa esiteltäviksi. Roboteja oli paljon myös teollisuuden tarkkailukameroina.


Robot keräilykamerana

Suomessa Robot ei koskaan saanut suurta harrastajasuosioita, mutta ammattikäytössä niitä oli runsaasti. Robot on keräilijää teknisesti kiinnostava kamera, onhan se ensimmäinen moottoroitu kamera. Sen keräilyarvo on monien mallien kirjossa ja niin eri käyttötarkoituksissa. Suomessa siviilimalleja liikkuu varsin vähän mutta aikoinaan yleiset teknisetkin ovat kadonneet. Monet niistä vietiin suoraan jäteastiaan, kun videokamerat tulivat valvomoihin. Seuraavissa joitakin hinta-arvioita: Malli I ja II, n. yli 100 euroa, hieman objektiivista riippuen. Robot IIa, Junior ja Star n. alle sata. Royal mallit 24 ja 36 maksavat 170 euron paikkeilla. Tekniset Robotit ovat harvoin myynnissä, eikä niiden keräilyhintaa oikein voi määritelläkään. Robotin objektiivit, jotka ovat Suomessa varsin harvinaisia, useimmat kamerat hankittiin vain vakio-objektiivilla, maksavat 50 - 200 euroa. Lisävälineistä tarvittavia ovat Robotin omat kasetit, vain Royal-malleissa voi vaivatta käyttää vakiokasetteja, siksi kasettien hinnat ovat 20 eurosta ylöspäin. Keräilijä ei kasetteja varsinaisesti tarvitse, mutta kuvaajalle ne ovat tarpeen. Robotit ovat käyttökelpoisia ja ovat hyvin kestäneet aikaa, niiden sulkimet toimivat edelleen, eivätkä useinkaan tarvitse huoltoa.

© 2002 Ossi Asikainen & Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys