Hologon historiaa (Contax G1 ja G2)

Dr. Erhard Glatzelin suunnittelema Hologon perustuu kollegansa Dr. Ludwig Bertelen suunnitelman Biogonin rakenteeseen. Kvasisymmetristä Hologonia pidetäänkin yhtenä Biogonin variaationa. Ensimmäinen Hologon esiteltiin kohtalaisen myöhään, v. 1966, Biogonin nykymalli v. 1951.


Hologon Ultrawide

Alkuperäinen Hologon oli osa superhienoa Contarex-sarjaa. Hologon vaati kokonaisen uuden kameran, Hologon Ultrawiden, suunnittelun. Hieman samaan tapaan oli toistakymmentä vuotta aiemmin toimittu Hasselbladilla uuden Biogonin kanssa. Nyt syntynyt Ultrawide-kamera oli näennäisesti vaatimaton: "tripletti" vailla etäisyyssäätöä ja himmennintä, etsin vailla parallaksinkorjausta tai etäisyysmittaria ja suljinaikaskaalakin oli vain 1/500 s - 1 s, tosin ml. B- ja T-ajat. Kamera oli kuitenkin kerrassaan omaa luokkaansa: 110° kuvakulma, minimiinsä korjatut kuvan vääristymät, hyvin tasainen valonjako sekä erinomainen kuvan kontrasti ja piirtokyky.

Tämän tietokoneavusteisesti (!) suunnitellun Hologonin rakenne koostuu vain kolmesta elementistä: lähes puolipallon muotoisista etu- ja takameniskuslinsseistä sekä niiden välisestä paksun tiimalasin muotoisesta elementistä. Rakenteeseen ei jäänyt paikkaa himmentimelle eikä keskussulkimelle. Taaimmainen linssielementti on vain 4,5 mm:n etäisyydellä filmitasosta, jolloin kuva-alan reunimmaiset osat valottavat valonsäteet kohtaavat filmin hyvin viistosti. Tämä tekee Hologonin negatiivista helposti tunnistettavan, kuva on normaalia kinoruutua leveämpi ja korkeampi. Objektiivin syväterävyyskin on omaa luokkaansa, puolesta metristä äärettömään, jopa Zeissin käyttämällä 0,03 mm:n hajontaympyrällä. Hyvin laajakulmaisten objektiivien tapaan Hologoniinkin kuuluu reuna-alueitten vääjäämätöntä valohäviötä kompensoiva harmaasuodatin, Verlauffilter.

Tätä hienoa Hologon Ultrawide -kameraa valmistettiin v. 1969 - 1973 (?), yhteensä vain 1 400 kpl. V. 1970 Ultrawide maksoi Suomessa n. 2 800 mk, indeksoituna n. 3 300 euroa. Yllättävän vähän huipputyökaluksi. Kameroita on kaiketi Suomessa useampia. Hologonia käyttäneistä meikäläisistä kuvaajista kaiketi tunnetuin on Pentti Sammallahti. Kameroiden nykyhinta on n. 3 000 euroa.

Hologoneja valmistettiin myös Leica M -bajonetilla v. 1972 - 1976, yhteensä n. 1 800 kpl. Näiden hinnat ovat kuitenkin nousseet keräilijöiden kauppojen vuoksi käyttäjän kannalta kohtuuttomiksi, n. 10 000 euroon.


Carl Zeiss Hologon T* 16 mm f:8

Kyoceran mittaetsinkameroiden Contax G1 ja G2 Hologonin rakenne on pitkälti edellistä vastaava, ryhmiä on edelleen kolme, mutta niistä kaksi etummaista koostuvat kahdesta kitatusta linssielementistä. Tarkaksi polttoväliksi ilmoitetaan 16,5 mm, kulmittaiseksi kuvakentäksi 106° ja kuvakooksi 24 mm x 36 mm.

Käsin tarkennettava objektiivi ei kytkeydy näiden uusien mittaetsin-Contaxien etäisyysmittaukseen, kuten ei TTL-valonmittaukseenkaan. Valo mitattaan vain Hologonin kanssa käytettävällä rungon toisella, 70 asteen mittauskulman ei-TTL -mittakennolla.

Hologonin tarkennusetäisyys on mainion lyhyt 0,3 m, jolla terävyysaluetta riittää yhteensä 15 cm. Hyperfokaalinen etäisyys on 1,28 m ja terävyysalue ulottuu silloin 0,64 metristä äärettömään. Hologon on pieni ja kevyt, se työntyy rungosta ulos 11 mm ja painaakin vain 125 g. Objektiivin viimeistely on Zeissille tyypilliseen tapaan upea!


Etsin

Objektiivia varten on oma vesivaa'alla varustettu ja vailla parallaksinkorjausta oleva etsimensä GF-16, sekä kahden aukon verran valoa verottava harmaasuodin. Etsinkuvassa näkyvä vesivaaka auttaa kameran pitämisessä pystyssä, mutta sen tulkinta ei ole kovin tarkkaa. Vaaka näyttää valitettavasti vain kameran kallistuksen pystytasosta, ei vaakatasosta. Pystykuvissakaan vesivaa'asta ei ole iloa. Ongelma ei ole suuri, monessa jalustassa on vesivaaka ja jos ei ole irtonaisia on saatavana laaja kirjo. Etsimessä on selkeä tynnyrivääristymä. Etsin on hyvä, mutta Hologon olisi ansainnut vielä paremman.


Hologon käytössä

Hologonin tyypillisintä käyttöaluetta on kaiketi arkkitehtuuri, ja siinäkin pienen negatiivikoon ja siirron puuttumisen vuoksi erityisesti sisäarkkitehtuuri. Varmasti myös esim. luontokuvaus, vaikkakaan siinä ei objektiivin poikkeukselliset ominaisuudet pääse oikeuksiinsa. Objektiivin piirtokyky, värien toisto, kontrasti ja vääristymien korjaus ovat aivan erinomaisia. Objektiivin toisto pääseekiin täysin oikeuksiinsa vasta jalustalta kuvattaessa.

Objektiivia tulee verrattua Hasselbladin 38 mm:n Super Wide -Biogoniin.  Hologonin kuvakulma vaakatasossa on  95°, pystyssä vain 72° ja kulmittain 106°. Super Widen vastaavasti 72°, 72° ja 91°. Tästä tullaankin sitten perinteiseen formaattikysymykseen ja huomataan jälleen neliön nerokkuus. Neliö toisaalta tarjoaa täyden hyödyn hienon objektiivin piirtoympyrästä ja toisaalta sisältää mahdollisuuden pienen shiftin käyttöön kuvan ala- tai yläreunaa rajaamalla.

Hologonia ei ole valmistettu koskaan millekään muulle kuvakoolle eikä edellisten kolmen lisäksi millään muulla kiinnityksellä. Contax G -Hologonien hinnat vaihtelevat 1 500 euron molemmin puolin, huutokaupoista niitä saa merkittävästi halvemmallakin.


Contax G1 ja G2

Näistä edistyksellisistä mittaetsinrungoista G1 esiteltiin v. 1994 ja G2 1996, molempien valmistus on sittemmin loppunut Kyoceran lopetettua valokuvauskameroiden valmistamisen. Toivottavasti Contaxkin nousee vielä, sen Feenix-linnun lailla.

G1:n sulkimen lyhin aika on 1/2000 s, G2:n peräti 1/6000 s. Lyhimmät salamatäsmäysajat ovat 1/100 s ja 1/200 s. Muita eroja on esim. tarkennusjärjestelmässä. Molempien kameroiden etsin näyttää automaattisesti käytetyn objektiivin mukaisen alan kuten myös korjaavat parallaksin.

Runkoihin on valmistettu Hologonin lisäksi kuutta muuta objektiivia:

  • Biogon T* 21 mm f:2,8
  • Biogon T* 28 mm f:2,8
  • Planar T* 35 mm f:2
  • Planar T* 45 mm f:2
  • Sonnar T* 90 mm f:2,8
  • Vario-Sonnar T* 35 - 70 mm f:3,5-5,6

Objektiiveista kaikki ovat erityisen hienoja, millä tahansa mittapuulla arvioituna. Yksi erikoisuus objektiivien joukossa on Vario-Sonnar mittaetsinkameran muuttuvapolttovälisenä vaihto-objektiivina. Mielenkiintoista on myös 35 mm:n objektiivin Planar-rakenne.

Käytettyjen G1-runkojen hinnat ovat n. 600 euron korvilla, G2-runkojen alun toista tuhatta. Kuitenkin huutokaupoissa myydään jatkuvasti näitä hienoja kameroita normaaliobjektiivilla alle viidensadan. Ostajan markkinat.


Lopuksi

Kiitokset avusta jutun laadinnassa Ossi Asikaiselle ja Kari Törmille.

"Zeiss on tie, totuus ja elämä!"


KUVATEKSTIT

(kuvat liitetään myöhemmin)

  1. Contax G1 Hologonilla on hyvin kompakti.
  2. Hologonin suurin ulottuvuus on kiinnitystasosta kohden filmiä. Tarkennusetäisyydet ovat sekä jaloissa että metreissä.
  3. Matkatelevisio? Ei, vaan tietysti G-16 -etsin.
  4. Verlauffilter on nimetty uudelleen ja on nykyään Gradiation Filter.
  5. Hologon sopii sisäarkkitehtuurin kuvaamiseen loistavasti. Kuvatessa on käytetty liukuharmaasuodatinta.

Hologon sopii arkkitehtuuriinkin, tehollinen kuva-ala käy kuitenkin vääjäämättä puolikinokokoon 18 mm x 24 mm. Kuvan nurkat tummuvat, kuvatessa ei ole käytetty liukuharmaasuodatinta.

© 2014 Kerkko Kehrävuo/Angulex & Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys