KESKUSTELUPALSTA

Negat luomusti

5.5.2019 klo 21:44:01
Juha Korkee, Hyvinkää

Facebookissa kysyin:

"Osaako joku neuvoa, saako vanhanaikaisen tekniikan mustavalko-filmikehite nesteet kaataa viemäriin, vai viedäänkö ne johonkin ja mihin keräilypisteeseen. Ovat lähinnä erilaisia suolaliuoksia. Vanhan tekniikan mustavalkofilmihän kehittyy rahapulassa jopa kusessa, koska siinäkin on sopivasti suoloja. Taas osa nykyaikaisista on myrkkyjä ja ongelmajätettä. Mutta, mikä iloisinta, vanhanaikaiset ovat yhä tänäkin päivänä myöskin parhaat."

Tähän sähköpostiin jäljentäessä tuli mieleeni, että esim legendaarinen Lapin joutsenkuvaaja Yrjö Kokko kehitti filmit kusessa rahapulan takia. Hän teki niistä kookkaita kuvateoksia, joista tuli koko kansan suuria suosikkeja. Laulujoutsen oli kuolla sukupuuttoon siksi, että siihen kohdistui voimakasta salametsästystä, suoranaista vihaa ja tappamista. Yrjö Kokko kuvateoksillaan sai aikaan yleisön herätyksen tässä asiassa juuri ja juuri riittävän aikaisin, ja joutsen saatiin pelastettua. -- Ennen Kokon aikoja kuuluisat kansanperinteen kerääjämme kehittivät filminsä kysessa AINA, kuten Samuli Paulaharju, jolta on jäänyt todella arvokas kuva aarteisto meille, Kirjastoissa toistakymmentä teosta, kuvitettuja.

Millähän keinolla he muuten kiinnitti filmit. Tarvitaan nimittäin vielä myös kiinnite neste kehitteen lisäksi. Sekä loppuhuuhteluliuos. Loppuhuuhteluliuokseksi ehdotan vesi+ruokasooda seosta. Onks näistä asioista tietoa ihmisillä. Juha Korkee.

Re: Negat luomusti

6.5.2019 klo 07:45:46
Nukuin yön ja edistyin ainakin kysymysten rakentelussa. Onko toi kusen käyttö ollut sen takia, että suola on ollut liian kallista, ja muutenkin ulkomailta kaukaa tuotavaa, vaikeasti saatavaa. Jos on näin, niin nykyäänhän elämme taas hyvin monien suolojen suuressa halpuudessa ja runsaudessa. Kehittyisikö filmi, jos tekisi sekasuola seoksen veden kera. Puhdistamatonta merisuolaa, jota saa luontaistuotehyllyistä- ja -kaupoista. Ja intialaista vuorisuolaa, jota myös saa luontaistuotehyllyistä ja -kaupoista. Ja Valmarin -nestettä, jossa on lukuisia suoloja, kuten kaliumsuolaa, rautasuolaa ja magnesiumsuolaa, se taas löytyy Apteekeista ja luontaistuotekaupoista (epävarmoja nää muistinvaraiset Valmarinin suolat, mutta suunnilleen noin se kyllä on).

Niitten sadan vuoden takaisten mestareitten opeista muistan, että muuta ongelmaa ei ollut, kuin se, että kehitykseen meni hirveästi aikaa, sentakia, että kusi on niin laihaa ainetta, eli hidasta myöskin sitten. Että ainakin 4 tuntia kesti kehitysprosessi. Lämpötilankäytöstä ei ole muistikuvaa, mutta järki sanois, että lämpö tehostaisi prosessia, kohtuudella käytettynä, kuten arvion kauppaa vaikka 27 astetta.

Mulla on nyt muutama viime kesänä kehittämättä jäänyt filmi, joten testikamaa on, jonka kanssa ei enää synny tappioita, jos menee pieleen. Mutta tuo kiinnittämiskysymys kyllä pitäisi yrittää ratkaista. Siihen loppuhuuhteluliuoksen soodamäärän ratkaisemiseen tarvii van kokeilla kuin pieni soodan tippa pienimmillään riittää poistamaan vedestä nesteen pintajännityksen.