Hannu Moilasen musta-valko valokuvia Killinkosken Wanhalla tehtaalla 10.7. - 31.8.2023

13.6.2023

Kuvamuistoja Tampereen Finlaysonilta ja tehtaan lähikulmilta 1980 luvulta

Hannu työskenteli Finlaysonilla värjärinä ja viimeistelijänä vuosina 1973-1999. Vuoteen 1994 asti Tampereen keskustassa ja 1994-1999 Tampereen Ruskossa, jonne Finlayson lanka Oy muutti. Ruskossa värjättiin tehtaan teollisen tuotannon loppumiseen ja viimeisiin työntekijöihin asti. Aloittaessa tehtaalla Hannu oli 17 vuotias, isä hankki pojalle työpaikan, kun koulunkäynti ei nuorta miestä oikein innostanut.

Aktiivisen valokuvauksen Hannu aloitti 1979, jolloin hän hankki ensimäisen järjestelmäkameran ja liittyi tehtaan kamerakerhoon. Kamera kulkeutui toisinaan myös työpaikalle, joista nämä 1980 luvun tehdas- ja tehtaan lähitienoot on koostettu. Amuri, Tampereen lähikadut ja tapahtumat kiinnostivat myös kuvaajaa, hän asui tuolloin tehtaan lähellä vuokratalossa Näsijärvenkadulla, Näsinkallion kupeessa.

Tehtaalla oli myös kamerakerhon oma laboratorio, pimiössä tutuksi tuli mm. filmien- ja kuvien kehitys. Myös Tammermaan kamerakerhojen yhteistoiminta ja näyttelyt tulivat tutuksi 1980 luvulla, palkintoja ja kunniakirjoja tuli joinain vuosina. Palo hyväksi kuvaajaksi oli kova, oppia haettiin myös Sampolan työväenopistolta ja muilta kursseilta. Myös kansalliset kilpailut kiinnostivat Hannua, menestymistä tulikin mm. Kamera- ja Valokuva lehdissä sekä Suomen kuvalehden kilpailusta.

Tekstiiliteollisuus loppui Suomesta 2000 luvulle tultaessa lähes kokonaan, eikä työtä tällä alalla enää ollut. Uutta työtä piti etsiä. Mitä muuta osaat, kysyttiin työvoimatoimistossa, vastasin että osaan valokuvata ja ammattitaitoakin on. Siitä alkoi uusi urani, 2001 perustin toiminimen Kuva-Hannu, joka valokuvasi, kirjoitti, harjoitti pienkustantamista ja taiteilijatoimintaa kaiken muun lisäksi.

Muisto Finlaysonilta, Jigger-värjäyskoneella värjärit Hannu Moilanen ja Olavi Korpaeus.