KESKUSTELUPALSTA

Entäpä vanhat kuva-arkistot, minne ne joutuvat?

30.5.2012 klo 19:40:19
noak
Entäpä vanhat kuva-arkistot, minne ne joutuvat? Kyllähän tälläkin palstalla keskustellaan vanhoista kameroista, kivojahan ne ovat, mutta entäs sitten vanhat kuva-arkistot? Sinnekö ne viedään valokuvataiteen museon hyllyyn. Siellähän kansioita ja negoja on arkistoituna jo monta hyllykilometriä. Sinnehän en hukkuvat. Hyvät teemat omasta arkistosta pitäisi saada esille. Netissäkin voi julkaista, mutta siinä voi helposti törmätä rikoslakiin. Ns. kotirauhan piirissä otetuista kuvista voi saada kaksi vuotta vankeutta, että silleen. Jokainen haluaisi varmasti eläissään saada tuotoksensa näkyville. Tässä olisi keskustelunaihetta.

Re: Entäpä vanhat kuva-arkistot, minne ne joutuvat?

3.6.2012 klo 08:39:13
presscam
Niinpä, mullakin on tullut keräiltyä eri lähteistä vanhoja potretteja yms. mutta eipä niitä oikein uskalla nettiinkään pistää. Netti tuntuisi kyllä olevan se paras paikka, joskus olen itsekin löytänyt itseeni tai sukuuni liittyviä kuvia netistä ja näitä kuvia tuskin muutoin olisin koskaan löytänyt. Tismalleen mitkä kaikki lait ja lainkohdat rajoittaa arkistojen julkaisemista netissä?

Re: Entäpä vanhat kuva-arkistot, minne ne joutuvat?

24.11.2012 klo 11:04:16
arkistoija
Nykyisin kaikki museot ja arkistot tarkoin miettivät, mitä sisään ottavat. Suomen valokuvataiteen museon seula on ehkä tiivein, koska sen toimialueita on kaksi: sekä valokuvataide että suomalaisen valokuvauksen historia.
Suomessa on noin 1000 paikallismuseota, joten valokuvien arkistoimispaikkoja kyllä löytyy. Arkistolaitos ottaa nykyisin myös kuvia varsinkin silloin, jos aineistoon liittyy asiakirjoja, kirjeitä jne. Tekstitiedoin varustetuille kuville löytyy aina vastaanottaja.

Verkkoon esilleasetettaessa on otettava huomioon sekä tekijänoikeus- että intimiteettisuojalaki.
Tekijänoikeuslaki on nykyisellään aika kirkasta luettavaa ja ymmärrettävää. Intimiteettisuojalaki
sen sijaan puhututtaa eniten. Jos nyky- ja lähimenneisyydessä otetun kuvan henkilöiltä pyydetään julkaisulupa ja se saadaan, kannattaa siihen verkkoon pantaessa merkitä "Saatu lupa, 27.11.2012."
Verkkoon asettamisessa on sitten omat vaaransa. Yksi pahimmista on luvaton epäsiveellinen käyttö tai
henkilöllisyyden varastaminen. Kaikkea tätä esiintyy. Siksi en ole kovin innokas ns. uusien kuvien
verkkoon asettamisessa.