Killinkoski. Valokuvataiteen huippukesä 2019

7.4.2019

Kuva: Pasi Vähänen www.fb.com/pasivahanenphotography

Killinkosken Wanhalla Tehtaalla valokuvataiteen huippukesä

Virtain Killinkosken Wanhasta Tehtaasta on muodostunut vuosien aikana kiinnostava ja suosittu kulttuurimatkailukohde. Kamerataivaan ja Into-keskuksen myötä kameratekniikka, valokuvataide ja kulttuurihistoria nousevat esille vahvasti. Erilaiset tehtaan museaaliset pysyvät kokoelmat ja näyttelyt tarjoavat tutkittavaa kaikenikäisille aina nauhamuseosta ja vapaapalokunnan sammutuskalustosta vanhoihin koulun opetustarvikkeisiin, harrastajan lelukokoelmaan ja kuuluisiin arkkitehteihin. Kaikkia kohteita yhdistää niiden kytkös kyläelämään sekä suomalaiseen teollisuus- ja kulttuurihistoriaan. Vuoden 2018 lopulla Killinkosken kyläyhdistys ry sai ilokseen vastaanottaa Suomen Teollisuusperintöseuran myöntämän teollisuusperintöpalkinnon pitkäjänteisestä työstään vanhan tehdasrakennuksen kunnostamisen ja kehittämisen parissa. Parhaillaan Killinkoski on myös mukana Suomen Älykkäin Kylä -kilpailussa.

Lue lisää kylän tapahtumista kattavilta nettisivuiltamme www.killinkoski.fi ja lataa sieltä itsellesi myös uusi Killinkosken kulttuurikesä 2019 -esite. Nettisivuillamme on myös Medialle -osio, josta voit ladata vapaasti julkaisukäyttöön soveltuvia kuvia.


Valokuvanäyttelyt Into-keskuksessa ja Kamerataivaassa

Keväällä 2017 avautunut Into-keskus toteutettiin laajan yhteistyön tuloksena, Virtain kaupungin vastaanotettua filosofian maisteri Aamu Nyströmin testamentin, joka edellytti I. K. Inhan ja Nyströmin suvun muistoa kunnioittavan Into-keskuksen perustamista Virroille. Wanha Tehdas oli luonteva paikka, sillä olihan rakennuksessa jo myös Kamerataivas valokuvanäyttelyineen ja tiivis vuosien yhteistyö Suomen Valokuvahistoriallisen yhdistyksen kanssa. Vuoden 2019 näyttelykesä Killinkoskella on omistettu suomalaisen valokuvataiteen legendoille ja uranuurtajille.

9.5.–28.8.2019 I. K. Inha Laatokan rannoilla ja Raja-Karjalassa
Into-keskuksen valokuvanäyttelyn ovat koonneet Veikko Neuvonen ja Tuomo-Juhani Vuorenmaa. Suomalaisen kansallistunteen nousuun liittyvä Karjala-innostus, karelianismi, oli voimakkaimmillaan 1800-luvun lopulla ja seuraavan vuosisadan alussa. Monet kulttuurihenkilöt kuten kuvataiteilijat Albert Edelfelt, Eero Järnefelt, Axel Gallén-Kallela, kirjailija Juhani Aho, sekä säveltäjät Oskar Merikanto ja Jean Sibelius kiinnostuivat siitä, ja sai heidät lähtemään retkille Karjalaan sekä Vienaan asti. Tähän joukkoon kuului myös toimittaja, valokuvaaja ja kirjailija Into Konrad Inha.

Neuvonen ja Vuorenmaa ovat koonneet I.K. Inhan kuvia Pohjois-Laatokan rannoilta ja Raja-Karjalasta. Suurin osa niistä esittää laajoja maisemia, joissa aina jossain kohdin pilkottaa Laatokka. Inhasta oli kehittynyt taitava panoraamakuvien ottaja. Laatokasta kohoavat korkeat mäet, karjalaisittain riutat, olivat otollisia paikkoja monesta rinnakkaisesta kuvasta koostuvan "kehäkuvan" eli panoraamakuvan tallentamiseen. Oman lisänsä näyttelyn kuvien arvolle antaa Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin vuoden 2017 lopulla allekirjoittama päätös perustaa laaja Laatokan luodot - niminen kansallispuisto juuri samoille alueille, joilla I.K. Inha on monet tämän näyttelyn maisemakuvansa ikuistanut 1890-luvun alussa. Näihin Inhan kuviin liittyy nyt yli vuosisadan mittainen kiehtova jatkumo, kertomus luonnon ja kulttuurimaisemien muutoksista. Lisää laajempaa tietoa valokuvanäyttelystä löytyy Veikko Neuvosen blogiteksteistä osoitteessa: https://veikko-luonnossa-ja-luontokuvien-parissa.webnode.fi/

Avajaisten kutsuvierastilaisuus pidetään 9.5.2019 klo 18.00. Huom! Median edustajia pyydetään saapumaan paikalle mieluiten 9.5.2019 klo 13.00 jälkeen, jolloin paikalla olevat Veikko Neuvonen, Tuomo-Juhani Vuorenmaa ja Pekka Pouhula kertovat lisää näyttelyistä.

9.5.–28.8.2019 Hetkiä Laatokalla - Pekka Pouhulan valokuvanäyttely Into-keskuksessa.
Näyttelyssä Pekka Pouhulan suhteesta Laatokkaan kertovat otokset ovat rinnastettuina Suomen maisemavalokuvauksen uranuurtajan I. K. Inhan 1890-luvulla ottamiin maisemakuviin Laatokalta. Pouhula on IT-alan yrittäjä Rantasalmelta, joka tunnustautuu Laatokan tunnelmien välittäjäksi ja on ollut innokas meloja ja soutaja jo 80-luvulta lähtien. Näyttelyssä voi katsoa valokuvatauluja, videota ja 360-panoramakuvaa tabletilla, älypuhelimella ja virtuaalilaseilla. Näyttelyssä on myös esillä Jukka Sihvosen lyhytelokuva ”Laatokan Maisemia, 4 Inhan kuvaa”. Jukka Sihvonen on suomalainen filosofian tohtori ja Turun yliopiston elokuvatutkimuksen emeritusprofessori.

9.5.–13.7.2019 Hannu Hautala, Lisää liikettä – More Action
Suomalaisen luontokuvauksen legendan näyttely ihastuttaa Kamerataivaan galleriassa. Hannu Juhana Hautala on suomalainen luontokuvaaja ja -kirjailija, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen valokuvallaan Kotkat parittelevat, joka valittiin vuoden 1973 lehtikuvaksi. Hänelle oli myös edellisenä vuonna myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto. Hautala on sittemmin saanut työstään kymmeniä palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa filosofian kunniatohtorin arvon vuonna 2002 Oulun yliopistosta, vuonna 2003 Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoto-palkinnon, vuonna 2012 tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon ja vuonna 2014 Pro Finlandia -mitalin. www.hannuhautala.fi

11.5.2019 Luontokuvaaja ja -kirjailija Hannu Hautalan esitelmä "Eläkeläisen riemuvuosi" Into-keskuksen auditoriossa klo 13.00

15.7.–15.9.2019 Matti A. Pitkänen – Mustaa ja valkoista
Valokuvaaja, akateemikko Matti A. Pitkänen tunnetaan yhtenä Suomen merkittävimmistä valokuvaajista. Pitkänen muistetaan paitsi omasta valokuvallisesta työstään, myös vahvasta roolistaan valokuvan oppi-isänä ja yhteiskuntavaikuttajana. Toimiessaan vuodesta 1949 lähtien useissa eri valokuvausjärjestöissä Pitkänen muun muassa teki aloitteen valokuvajärjestöjen keskusliiton perustamisesta vuonna 1968, mikä johti myös Suomen valokuvataiteen museon perustamiseen 1969. Akateemikon arvon Pitkänen sai vuonna 1982 ja valokuvan 150-vuotisjuhlavuonna 1992 hän sai korkeimman alalle koskaan myönnetyn huomionosoituksen, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan komentajamerkin.

Kamerataivaan näyttelyssä vanhinta tuotantoa edustavat Pitkäsen 1940- ja 1950-luvuilla kuvaamat mustavalkotyöt, joiden joukossa on niin muotokuvia kuin dokumentaristisella otteella kuvattuja miljöökuviakin. Toinen kuvakokonaisuus muodostuu Pitkäsen 1960- ja 1970-luvuilla kuvaamista mustavalkoisista maisemateoksista.

Konsertti 13.7.2019 klo 15, Into-keskus, Killinkosken Wanha Tehdas: Formulakisa selloilla ja hurmaava huippusopraano

Kuudetta kertaa järjestettävä KesäVirratSoi -musiikkifestivaali tuo Killinkoskelle Wanhan Tehtaan Into-keskukseen ainutlaatuisen konserttielämyksen ”Totaalisti Killissä”. Kuuden suomalaisen huippusellistin (Hannu Kiiski, Tuomas Lehto, Tomas Nunez-Garces, Samuli Peltonen, Jussi Vähälä ja Tuomas Ylinen) legendaarinen Total Cello Ensemble esittää juhlakonsertissa parhaat palansa 25 vuoden ajalta solistinaan sopraano Marjukka Tepponen, mottonaan ”laadusta tinkimättä, selloja säästämättä”. Ohjelmassa kuullaan muun muassa painavaa ja kevyttä klassista, ikivihreitä Suomesta ja maailmalta, äänimaisemia Virtain erämailta sekä Formula Uno Killinkosken osakilpailu. Klo 14.30 uutisankkuri Keijo Leppänen haastattelee ”Keken kulmassa” taiteilijoita ennen konserttia.

Sopraano Marjukka Tepponen (s. 16. heinäkuuta 1984) on laulukilpailuissa menestynyt suomalainen sopraano. Hän voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 2008 ja Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen naisten sarjan 2010. Vuonna 2010 Tepponen esiintyi Kansallisoopperassa Don Giovanni -oopperan Zerlinan roolissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla Carmenissa mustalaistyttö Frasquitan roolissa ja on sittemminkin laulanut samoilla areenoilla. Tepponen on laulanut myös muun muassa Kuopion kaupunginorkesterin ja Keski-Suomen alueoopperan solistina. Ulkomaan debyyttinsä hän teki Itävallassa syyskuussa 2010 Grazin oopperassa laulamalla Mimín roolin Puccinin oopperassa La bohème. Liput: lippu.fi Lisätietoja: www.kesavirratsoi.fi

Muita tapahtumia:

Galleria Killin Kallerian näyttelyt 2019:
1.7.–31.7.2019 Irene Lampila ja Terttu Härkönen
3.8.–31.8.2019 Nähty&Tehty - Seen&Done - Marjaana Viitalähde ja Marjatta Kuusisto
26.7.2019 Peräkonttikirppis Wanhalla Tehtaalla klo 14-19
27.7.2019 Killinkosken toripäivä ja keräilytapahtuma klo 8-15 Suosittu markkinatapahtuma jo yli 20 vuoden ajan. Tori-isäntänä viihdyttää Juhani Viita
17.11.2019 ”Se on vain rakkaus” Virtain Naiskuoron konsertti Into-keskuksessa klo 14.00


Lue lisää kylämme kaikista tapahtumista:
www.killinkoski.fi
Kyläinfo ja tiedustelut:
puh. 0400 453 054
killinkoski@killinkoski.fi